ßßß Cookit - przepis na Ciasto „palce lizać” [przepis]

Ciasto „palce lizać” [przepis]

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto:
5 jaj
5 łyżeczek cukru
5 łyżek mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
5 jaj
3 łyżki mąki
0,5 l mleka
budyń
kostka masła
szklanka cukru pudru
wiórki kokosowe
Składniki na krem:
600 ml śmietany kremówki 30% (słodkiej)
2 łyżki żelatyny spożywczej
1 gorzka czekolada
250 g cukru pudru
Sposób przygotowania ciasta:
Oddzielić żółtka od białek, biała ubijać, pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku, wreszcie, lekko mieszając łyżką, mąkę z proszkiem. Ciasto upiec na złoty kolor.
Sposób przygotowania masy:
5 żółtek wymieszać z 3 łyżkami mąki i połową litra mleka, stale mieszając ugotować na wolnym ogniu budyń. Kostkę masła utrzeć ze szklanką cukru pudru i połączyć z wystudzonym budyniem. do masy można dodać trochę wiórków kokosowych. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt.
Sposób przygotowania kremu:
Żelatynę rozpuścić w przegotowanej wodzie (1/2 szklanki). Schłodzoną śmietaną ubić, na koniec dodać wystudzoną żelatynę i pół startej na wiórki czekolady. Całość wymieszać i nałożyć na krem.
Tak przygotowane ciasto chłodzimy. Po schłodzeniu polewamy roztopioną czekoladą.
Źródło:http://kozakgotuje.pl/ciasto-palce-lizac-przepis