Wykonanie
składniki na jeden bochenek:3 szklanki
mąki chlebowej pełnoziarnistej1,5 szklanki
wody1 i 1/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
drożdży suchych lub 2 g.
drożdży świeżych
Przesianą
mąkę łączymy z
drożdżami (w przypadku świeżych z zaczynem),
solą i mieszamy. Wlewamy
wodę i dalej mieszamy, ale tylko do połączenia się składników. Naczynie nakrywamy ściereczka i odstawiamy na min. 5 godzin, ale najlepiej na 12-18 godz. Naczynie trzymamy w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto delikatnie wyrabiamy na oprószonym
mąką blacie alby je odgazować. Można teraz dodać do ciasta np
maku. Nadajemy chlebowi kształt (jeśli chcemy możemy posypać
ziołami,
makiem lub
sezamem) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C wkładamy
chleb i pieczemy ok 30 min.