ßßß Cookit - przepis na Cukiernia Samanta

Cukiernia Samanta

nazwa

Składniki

Wykonanie

Samanta na ul. Witkiewicza 2 jest najstarszą działającą nieprzerwanie od 1966 roku cukiernią w Zakopanem. Pozostałe Samanty zostały otwarte dużo później, jako jej filie. Mimo że właściwie smak ciast i napojów się w poszczególnych Samantach (poza małymi wyjątkami – odradzam czekoladę na gorąco w Samancie na ul. Kasprusie) nie różni, ja najbardziej lubię lokal na Witkiewicza, ciągle przypominający jeszcze małą wiedeńską kawiarenkę, gdzie można przy cichutkiej muzyce umówić się na wspaniałą kawę z ciastkiem zarówno z przyjaciółką czy narzeczonym, jak i seniorką rodu.
Nastąpiły tu być może nieuniknione zmiany, nie wszystkie na lepsze. Nie dostaniemy tu już, jak kiedyś, wyśmienitych pierogów, tym samym z dań obiadowych został tu już tylko świetny barszcz z krokietem i raczej śniadaniowe, równie pyszne tosty.
Ceny, mimo że rosną, a porcje z biegiem lat niestety maleją, ciągle są jednak dość niskie. Porcja przepysznego, mocno czekoladowego torciku Czarny Luwr kosztuje 8 zł, czekolada na gorąco oraz większość kaw to niecałe 10 zł. Dostaniemy tu też znakomity crème brûlée i mus czekoladowy (każdy z deserów za 5 zł).
Oprócz części kawiarnianej jest tu cukiernia, w której oprócz ciast na wynos można kupić także lody na gałki, pieczywo, pizzerinki, kapuśniaczki czy rano doskonałe, świeże kanapki. Polecam gorąco!;)
Źródło:http://jednopalnikowa.wordpress.com/przewodnik-po-restauracjach/zakopane-2/cukiernia-samanta