Wykonanie
Truskawkowe lody sorbetowe to letnie
truskawkowe orze ź
wienie, atrakcyjny kusz ą cy kszta ł t mini
lodów. Domowe
lody sorbetowe są lekkie i zdrowe. Mają mało kalorii, ponieważ nie zawierają
żółtek ani
śmietanki, tylko wyłącznie świeże
truskawki ze szczyptą
cukru ....S k ł adniki: (na 1 foremk ę z 11
lodami)200g
truskawek2 duże
truskawki - na podstawki do patyczków
cukier do smaku - ok. 1 ł y ż k i1 foremka do robienia kostek
lodu - na 11 mini
lodów11 patyczkówPrzygotowanie:
Truskawki umyj, usu ń szypu ł ki i pokrój na mniejsze kawałki. Dwie duże
truskawki odłóż w całości. Przełóż do misy, d odaj
cukier do smaku i zmiksuj blenderem na g ł adki mus. Wlej mus
truskawkowy do foremki do robienia kostek
lodu.Pokrój pozosta ł e 2
truskawki w kostk ę ok. 0,5 cm i wybierz 11 kostek, które b ę d ą stabilnymi podstawkami do patyczków
lodów. Umie ść delikatnie patyczki wraz z podstawkami w foremce z mini
lodami. Popraw ustawienie pionowe patyczków. Foremk ę z mini
lodami wstaw do zamra ż alnika na kilka godzin. Wyjmuj zamro ż one
lody z foremki
bezpo ś rednio przed jedzeniem.