Wykonanie
Kasza manna na
mleku - wspomnienie z dzieciństwa? Może, ale dla mnie to ciągle pomysł na słodką i pożywną przekąskę czy to z rana czy wieczorem. Przedstawiam najprostszą wersję z nutą
wanilii i dodatkiem
dżemu.
Skład (na gęsto):300 ml
mleka2,5 łyżki
kaszy manny2 łyżeczki
cukru0,5 łyżeczki
cukru waniliowegoulubiony
dżem do podaniaPrzygotowanie:Z 300 ml
mleka odlać do szklanki około 100 ml, wymieszać z
kaszą manną. Pozostałe
mleko zagotować dodając
cukier i
cukier waniliowy. Gdy
mleko się zagotuje dolać część
mleka wymieszaną z
kaszą i gotować na małym ogniu często mieszając.
Kasza stopniowo będzie gęstnieć, po około 5-10 minutach powinna uzyskać odpowiednią konsystencję. Nałożyć do miseczki, przybrać ulubionym
dżemem. Smacznego!