Wykonanie
Jak smacznie i zdrowo zacząć dzień? Czym posilić się w środku nocy podczas siedzenia nad projektem? Owsianka - na nią możesz liczyć o każdej
porze dnia i nocy! Poniżej wersja, którą przyrządzam najczęściej. Dodam jeszcze, że nigdy wcześniej nie
jadłam owsianki, zrobiłam pierwszy raz parę miesięcy temu i teraz ją uwielbiam! :)
Składniki (1 porcja):szklanka
mleka6 łyżek
płatków owsianych błyskawicznych1,5 - 2 łyżeczki
cukru (można dosłodzić jak już będzie gotowe)garść
rodzynek1/4 łyżeczki
cynamonuPrzygotowanie:
Mleko wlać do małego garnka, dodać resztę składników:
płatki owsiane,
cukier,
rodzynki,
cynamon. Całość wymieszać i gotować na niewielkim ogniu pilnując i mieszając dość często, żeby się nie przypaliło. Owsianka będzie gotowa po około 15-20 minutach, gdy
płatki owsiane się ugotują a konsystencja będzie dość gęsta i jednolita.Do ugotowania owsianki można użyć też
płatków owsianych górskich, ale wymagają one dłuższego gotowania. Można użyć obu typów
płatków jednocześnie, wtedy górskie należy wrzucić na początku, a błyskawiczne dopiero po paru minutach.Polecam i życzę smacznego!