Wykonanie
Zaczęło się od pomysłu na owsiankę z
suszoną żurawiną, ale to było za mało. Zaczęłam poszukiwania kolejnego składnika układanki. Pomyślałam o startym
jabłku - nigdy jeszcze nie próbowałam takiego dodatku do owsianki, poza tym kwaskowo-słodkawy posmak zdawał się pasować do
suszonej żurawiny. Ale zaraz zaraz! Zimowe smaki,
bakalie,
suszona żurawina,
cynamon...? Tak!
Cynamonowe duszone
jabłka, jak do szarlotki, to był pomysł! Ekspresowa namiastka
jabłkowego musu. Zaskakująco pyszne połączenie! Polecam! :)
Składniki:ok. 300 ml (1 i 1/4 szklanki)
mleka6-8 łyżek
płatków owsianychniepełna łyżka
miodu (do smaku)nieco
cukru wanilinowego1-2 łyżki
suszonej żurawiny1 małe lub pół dużego
jabłkatrochę
cukruszczypta
cynamonusok z cytrynyPrzygotowanie:
Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić ćwiartki a następnie w dość cienkie plasterki. Umieścić na małej patelni lub w rondelku podlewając dwoma łyżkami
wody, dosypując ok 0,5-1 łyżeczki
cukru i
cynamon. Skropić
cytryną i podgrzewać na niewielkim ogniu parę minut.
Jabłka powinny zmięknąć, można je nieco rozdrobnić drewnianą łyżką, podlać łyżką
wody w razie potrzeby i podsmażać przez cały czas przygotowywania owsianki. W garnku wymieszać
mleko z
miodem,
płatkami owsianymi,
żurawiną i
cukrem wanilinowym. Gotować na niewielkim ogniu około 10 minut, do momentu, gdy
płatki będą ugotowane, a owsianka uzyska odpowiednią konsystencję. Gotową owsiankę podawać przybraną duszonymi
jabłkami. Smacznego!