ßßß Cookit - przepis na Owsianka z suszoną żurawiną i duszonymi jabłkami

Owsianka z suszoną żurawiną i duszonymi jabłkami

nazwa

Wykonanie

Zaczęło się od pomysłu na owsiankę z suszoną żurawiną, ale to było za mało. Zaczęłam poszukiwania kolejnego składnika układanki. Pomyślałam o startym jabłku - nigdy jeszcze nie próbowałam takiego dodatku do owsianki, poza tym kwaskowo-słodkawy posmak zdawał się pasować do suszonej żurawiny. Ale zaraz zaraz! Zimowe smaki, bakalie, suszona żurawina, cynamon...? Tak! Cynamonowe duszone jabłka, jak do szarlotki, to był pomysł! Ekspresowa namiastka jabłkowego musu. Zaskakująco pyszne połączenie! Polecam! :)
Składniki:
ok. 300 ml (1 i 1/4 szklanki) mleka
6-8 łyżek płatków owsianych
niepełna łyżka miodu (do smaku)
nieco cukru wanilinowego
1-2 łyżki suszonej żurawiny
1 małe lub pół dużego jabłka
trochę cukru
szczypta cynamonu
sok z cytryny
Przygotowanie:
Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić ćwiartki a następnie w dość cienkie plasterki. Umieścić na małej patelni lub w rondelku podlewając dwoma łyżkami wody, dosypując ok 0,5-1 łyżeczki cukru i cynamon. Skropić cytryną i podgrzewać na niewielkim ogniu parę minut. Jabłka powinny zmięknąć, można je nieco rozdrobnić drewnianą łyżką, podlać łyżką wody w razie potrzeby i podsmażać przez cały czas przygotowywania owsianki. W garnku wymieszać mleko z miodem, płatkami owsianymi, żurawiną i cukrem wanilinowym. Gotować na niewielkim ogniu około 10 minut, do momentu, gdy płatki będą ugotowane, a owsianka uzyska odpowiednią konsystencję. Gotową owsiankę podawać przybraną duszonymi jabłkami. Smacznego!
Źródło:http://www.smakocie.com/2012/01/owsianka-z-suszona-zurawina-i-duszonymi.html