ßßß Cookit - przepis na Owsiane batoniki z masłem orzechowym

Owsiane batoniki z masłem orzechowym

nazwa

Wykonanie

Peanut butter oatmeal bars
[scroll down for English version]
Przerwa w pracy - wyraźnie pachnąca zarumienionym masłem orzechowym. Pełna smakoci i dobroci. Część, aby było pożywnie, część - z czystego łakomstwa. No i przede wszystkim dla chrupania! Nie chodzi przecież tylko o to, żeby coś przegryźć, ale żeby też pochrupać. W roli składnika chrupiącego idealnie sprawdziły się prażone ryżowe płatki, które zawsze chciałam mieć, a nie mogłam nigdzie dostać. Aż w końcu pojawiły się w ramach tygodnia amerykańskiego w Lidlu. Z tej samej okazji dostałam do wypróbowania także orzechy pekan i masło orzechowe. Wersję crunchy pożeram łyżeczką, gładką - pakuję do ciast i batonów! Jak już zgromadzicie komplet składników, zróbcie tę wdzięczną przekąskę i weźcie do pracy, na piknik, w podróż - mniam!
Składniki (na około 15 sztuk) :
1 i 3/4 szklanki płatków owsianych (zmieszałam błyskawiczne z górskimi)
2 szklanki prażonych płatków ryżowych "Rice Snaps" McEnnedy
120 g masła
120 g brązowego cukru
120 g masła orzechowego (użyłam gładkiego masła McEnnedy)
70 g miodu
dodatkowo opcjonalnie:
garść posiekanych orzechów (użyłam orzechów pekan Alesto i orzechów włoskich)
1-2 łyżki ziaren sezamu lub słonecznika
Przygotowanie:
Masło, cukier, masło orzechowe i miód umieść w rondlu i podgrzewaj na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż składniki się połączą. W międzyczasie odmierz i wymieszaj prażony ryż z płatkami owsianymi, dodaj także posiekane orzechy i ziarno sezamu. Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 160'C. Do rondla z połączonymi składnikami wsyp płatki z dodatkami i dokładnie wymieszaj. Masę wyłóż do foremki i wygładź jej wierzch czystą łyżką, lekko dociskając, aby składniki wypełniły foremkę i miały równą grubość. Piecz do zarumienienia - około 20 minut. Wyjmij z piekarnika i dobrze przestudź przed krojeniem. Pokrój na części - podłużne batoniki lub wedle uznania. Przechowuj kilka dni w szczelnym opakowaniu.
Peanut butter oatmeal bars
Ingredients (makes about 15) :
1 i 3/4 cup of oatmeal (I mixed porridge and jumbo oats)
2 cups of crunchy crisped rice
120 g unsalted butter
120 g brown sugar
120 g smooth peanut butter
70 g honey
additionally:
handful of chopped nuts (I used pecans and walnuts)
1-2 tablespoons of sesame seeds (or sunflower seeds)
Preparation:
Put butter, sugar, peanut butter and honey into a deep saucepan over a low heat. Leave it to melt and combine, stir from time to time. Mix oats with crispy rice, add nuts and seeds. Line a rectangle tin with a baking paper. Preheat the oven to 160 C (320 F). When all ingredients in a saucepan are melted stir in oat mixture. Mix well. Spread the mixture out evenly in the baking tin and smooth the top with a clean spoon or your fingers. Bake for about 20 minutes until golden. Leave it to cool and then cut into even rectangles or squares. Keep for about a week in a airtight tin (if you manage to not eat them before this time!).
Źródło:http://www.smakocie.com/2013/07/owsiane-batoniki-z-masem-orzechowym.html