ßßß
Składniki:200 g suszonych daktyli,1 małe jabłko (lub pół dużego),kilka szczypt cynamonu.Przygotowanie:Daktyle zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc. Jeśli jednak najdzie nas ochota na przygotowanie konfitury od razu, można daktyle zalać ciepłą, przegotowana wodą i odstawić na 1 godzinę.W międzyczasie pieczemy jabłko. Przekrajamy jabłko na pół i wydłubujemy gniazda. Jabłka posypujemy cynamonem, układamy na papierze do pieczenia (np w keksówce), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20-25 minut (zależy od wielkości jabłka).Jabłko powinno puścić sok i być mięciutkie. Po upieczeniu odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.
Daktyle odsączamy i przekładamy do blendera. Dodajemy ostudzone jabłko i wszystko blendujemy na jednolita masę.
Powstałą konfiturę-krem możemy zawekować, zapasteryzować i przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Smacznego!