ßßß Cookit - przepis na Konfitura z daktyli i pieczonego jabłka z cynamonem do piernika

Konfitura z daktyli i pieczonego jabłka z cynamonem do piernika

nazwa

Wykonanie

Nadchodzi dzień pieczenia długodojrzewającego piernika. Ten pieczony w moim domu zawsze rośnie ogromny i pieczemy go w 3 osobnych formach, żeby następnie posmarować je domową konfiturą (zazwyczaj śliwkową) i złączyć w jeden wielki świąteczny piernik, który później osobiście dekoruję.
W tym roku jest duża szansa, że jedna z warstw będzie daktylowa! A to za sprawą konfitury z daktyli i pieczonego jabłka z cynamonem, którą przygotowałam. Taka konfitura nadaje sie nie tylko do piernika, ale sprawdzi się idealnie jako słodkie smarowidło do bułki czy chrupkiego pieczywa. Jest bardzo słodka i dla osób lubiących smaki złamane odrobiną kwaskowatości proponuję dodać sok z połówki limonki lub cytryny.
Krem daktylowy zapakowany w ładny słoiczek może być także świątecznym prezentem dla niejednej gospodyni.
Z podanej ilości daktyli można przygotować dwa małe słoiczki konfitury.
Składniki:
200 g suszonych daktyli,
1 małe jabłko (lub pół dużego),
kilka szczypt cynamonu.
Przygotowanie:
Daktyle zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc. Jeśli jednak najdzie nas ochota na przygotowanie konfitury od razu, można daktyle zalać ciepłą, przegotowana wodą i odstawić na 1 godzinę.
W międzyczasie pieczemy jabłko. Przekrajamy jabłko na pół i wydłubujemy gniazda. Jabłka posypujemy cynamonem, układamy na papierze do pieczenia (np w keksówce), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20-25 minut (zależy od wielkości jabłka).
Jabłko powinno puścić sok i być mięciutkie. Po upieczeniu odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.
Daktyle odsączamy i przekładamy do blendera. Dodajemy ostudzone jabłko i wszystko blendujemy na jednolita masę.
Powstałą konfiturę-krem możemy zawekować, zapasteryzować i przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Smacznego!
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2013/12/konfitura-z-daktyli-i-pieczonego-jabka.html