Wykonanie
Ostatnie tygodnie to przede wszystkim
słodycze: Tłusty Czwartek i Walentynki. To oznaczało jedzenie ciężkich i kalorycznych słodkości na potęgę. Dlatego, gdy znów przyszło mi przygotowywać deser postanowiłam, że tym razem będzie lekki i niskokaloryczny! Wyciągnęłam więc z zamrażarki
truskawki, które schowałam tam latem, umyłam i obrałam persymony i przygotowałam
jogurt z
przyprawami. Powstał pyszny fit deser, którym dziś się z
Wami podzielę.
Składniki:2 średnie persymony,200 g mrożonych
truskawek,500 ml gęstego
jogurtu, ale nie greckiego,spora szczypta
kardamonu,szczypta
cynamonu,garść uprażonych
płatków migdałów,
Przygotowanie:1.
Truskawki rozmrozić i zblendować.2. Persymony obrać ze skórki i zblendować.3.
Jogurt wymieszać z
przyprawami.4. W szklankach lub innych naczyniach ułożyć warstwy:
jogurtową,
truskawkową, znów
jogurtową i persymonową. Na wierzchu posypać prażonymi
migdałami.Smacznego!