ßßß

Składniki:1 , 5 - 2 kg dyni,4 marchewki,1 pietruszka,1 mały, młody seler,1 młody por (mały),1 papryczka chili,1,5 cm imbiru (lub 1/2 łyżeczki zmielonego),200 ml mleka kokosowego,1,5 litra wody,2 liście laurowe, 4 ziela angielskie,sół i pieprz do smaku.
Przygotowanie:Dynię pokroić w ćwiartki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 35 minut (opcja termoobiegu).Marchewki i włoszczyznę obrać i wrzucić do garnka z wodą, zielem angielskim i liściami laurowymi. Gotować aż warzywa zmiękną. Wyciągnąć liście oraz ziele.Upieczoną dynię obrać ze skóry i przełożyć do garnka (dynia powinna być bardzo miękka i wręcz rozpadać się). Dorzucić starty imbir i pokrojona papryczkę chilli. Całość zblendować na gładką masę.Dodać mleko kokosowe sól i pieprz i dokładnie zamieszać całą zupę. Jeśli zupa będzie zbyt mdła można dodać trochę soku z cytryny lub dosolić.
Smacznego!