Wykonanie
Od
makaronu się wszystko zaczęło. Gdy ponad dekadę temu oświadczyłam, że rezygnuję z
mięsa makaron był pierwszą rzeczą, no poza
wodą na
herbatę, którą nauczyłam się gotować prawidłowo i stanowił wtedy podstawę mojej diety wegetariańskiej. Tak na prawdę w przygotowaniu
makaronu nie ma żadnej filozofii, ale dla wielu przygoda z gotowaniem zaczyna się właśnie od
makaronu.Dziś po
makaron sięgam rzadziej i staram się wybierać ten pełnoziarnisty, ale klasykami też nie pogardzę. O samym
makaronie pisałam tu, w
poście o tym ile
makaronu wsypać do gotowania obiadu . Zajrzyjcie tam koniecznie jeśli nie wiecie jaki
makaron wybrać do jakiego sosu i co znaczą włoskie
makaronowe nazwy klik .Dziś przygotowałam dla Was włoski klasyk w niestandardowej wersji z linguine zamiast spaghetti i dodatkiem
suszonych pomidorów (nie z
oleju). Danie jest banalnie proste i błyskawiczne w przygotowaniu.
Makaron aglio e
olio czyli
makaron z
czosnkiem i
oliwą to na prawdę tanie danie, które przygotujecie w kilkanaście minut.
Składniki:porcja dla 2 osób
makaron typu linguine lub spaghetti (o ilości przeczytaj tu),4 duże ząbki
czosnku,5 łyżek
oliwy z oliwek extra vergine,płaska łyżka
płatków chili,łyżka drobno posiekanej
natki pietruszki, lub 2 łyżki suszonej,10
suszonych pomidorów (NIE z
oleju),szczypta
soli morskiej.
Przygotowanie:W garnku zagotować
wodę i wrzucić
makaron. Gotować al' dente. Odcedzić.
Czosnek obrać z łupinek i pokroić w plastrerki, a
suszone pomidory w cienkie paski.Na patelni rozgrzać całą
oliwę. Dodać
czosnek, smażyć 30 sekund, mieszając go, żeby się nie przypalił (przypalony
czosnek jest gorzki w smaku i zepsuje całe danie). Dodać
płatki chili i smażyć kilkanaście sekund, po czym wrzucić
pomidory i zamieszać. Na koniec wrzucić
pietruszkę i dodać
makaron. Całość dokładnie wymieszać. Podawać od razu.
Smacznego!