ßßß Cookit - przepis na Grillowane kotlety cielęce

Grillowane kotlety cielęce

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Do marynaty:
½ szklanki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka startej skórki z cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
2 ząbki zmielonego czosnku
Do gremolaty*:
2 łyżki startej skórki z cytryny
¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
1 ząbek czosnku, mielonego
Przygotowanie:
Połączyć składniki marynaty. Umieść kotlety cielęce w zamykanej plastikowej torebce i zalać marynatą na górze. Odstawić na pół godziny w temperaturze pokojowej lub do 6 godzin w lodówce.
Rozgrzać grilla do wysokiej temperatury , a następnie zmniejszyć ogień do średniej . Natrzeć ruszty dokładnie oliwą. Ułożyć kotlety na grillu i grillować przez po 8 minut łącznie z każdej strony (zgodnie z naszym poradnikiem). Odstawić na 5 minut przed podaniem.
W między czasie w małej misce połączyć składniki gremolaty. Posypać nią grillowane kotlety.
*Gremolata – to wywodzący się z włoskiej Lombardii charakterystyczny dodatek do dania ossobuco (z giczy cielęcej). Gremolata składa się z drobno posiekanej natki pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej.
Summary
Recipe Name
Kotlety cielęce z grilla z gremolatą
Published On
2014-02-09
Preparation Time
30M
Cook Time
16M
Total Time
46M
Average Rating
no rating
Based on 0 Review(s)
Źródło:http://naruszcie.pl/1506/grillowane-kotlety-cielece-gremolata