Wykonanie
Tym razem, z propozycji podanych w Weekendowej
Cukierni, przez Goś skusiłam się nie na ciasto a na mus. Jest to deser leciutki jak pianka. Dla wielbicieli
czekolady i smakoszy
kawy- bomba. Nie tylko kaloryczna:)
Skła dniki:200g
czekolady gorzkiej4jaja6 łyżek
śmietanki kremówki (36%)Ok. 70g
masła3łyżki
cukru pudru4 łyżki mocnej
kawy w płynieRozpuścić
czekoladę z
masłem i
kawą na parze. Odstawić do ostygnięcia.Utrzeć
żółtka z połową
cukru pudru. Dodać do nich ostudzoną
czekoladę.Ubić kremówkę na sztywną pianę. Dodać do masy jajeczno-czekoladowej.
Białka również ubić na pianę z odrobiną
soli, pod koniec wsypać resztę
cukru pudru. Dodać pianę
białkową do masy czekoladowej, delikatnie!Wyłożyć mus do małych salaterek, udekorować wedle uznania. Wstawić do lodówki i poczekać aż zastygnie.Smacznego:)