ßßß Cookit - przepis na Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Tym razem, z propozycji podanych w Weekendowej Cukierni, przez Goś skusiłam się nie na ciasto a na mus. Jest to deser leciutki jak pianka. Dla wielbicieli czekolady i smakoszy kawy- bomba. Nie tylko kaloryczna:)
Skła dniki:
200g czekolady gorzkiej
4jaja
6 łyżek śmietanki kremówki (36%)
Ok. 70g masła
3łyżki cukru pudru
4 łyżki mocnej kawy w płynie
Rozpuścić czekoladę z masłem i kawą na parze. Odstawić do ostygnięcia.
Utrzeć żółtka z połową cukru pudru. Dodać do nich ostudzoną czekoladę.
Ubić kremówkę na sztywną pianę. Dodać do masy jajeczno-czekoladowej. Białka również ubić na pianę z odrobiną soli, pod koniec wsypać resztę cukru pudru. Dodać pianę białkową do masy czekoladowej, delikatnie!
Wyłożyć mus do małych salaterek, udekorować wedle uznania. Wstawić do lodówki i poczekać aż zastygnie.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/01/Mus-czekoladowy.html