Wykonanie
Kolejną
herbatką , którą dostałam z 1000 Smaków Świata jest Malinowy
sorbet. Jest to
herbata zielona z dodatkiem
malin,
kwiatu rumianku rzymskiego i
płatków róży damaceńskiej.
Herbata ma działanie pobudzające i odprężające..i w zależności od potrzeb parzymy ją inaczej.Zielona
herbata o długich, płaskich liściach rozwijających się w wodzie.
Herbata o smaku
malinowo -
śmietankowym.Skład : sencha,
malina, aromat,
kwiat rumianku rzymskiego,
płatki róży damaceńsiej.Napar z zielonej
herbaty ma zielonożółty, słomkowy kolor, jest bardzo aromatyczny ma delikatny,
ziołowy słodki-gorzki smak. Najważniejsze jest, aby zapamiętać starą chińską regułę:"
Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje”.
Sposób parzenia:Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się
wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze
wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu
woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość
herbaty na szklankę
wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l
wody).Jeżeli
herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej
herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak .