Łatwa i szybka potrawka z kurczaka aromatyzowana suszonymi śliwkami, sokiem jabłkowym i cebulą. U nas w domu zrobił on furorę i nawet moja wybredna córka się nim zajadała.Wczoraj podawałam Wam przepis na kopytka więc dzisiaj idealnie pasujące do nich mięso.Składniki:4 ćwiartki z tylne z kurczaka (uda i podudzia oddzielnie)1 duża cebula20 suszonych śliwekszklanka soku jabłkowegosól i pieprzmasło klarowane lub olej do smażeniaŚliwki wkładamy do miseczki i zalewamy sokiem jabłkowym. Odstawiamy na 30 minut.Części z kurczaka myjemy, osuszamy i solimy z obu stron. Smażymy na maśle lub oleju na złoty kolor. Przekładamy na osobny talerz.Cebulę koimy w piórka. Smażymy na tym samym tłuszczu co kurczaka. Aby szybciej zmiękła można ją lekko posolić. Gdy zmięknie dodajemy pokrojone w paski śliwki i chwilę smażymy.Do garnka wkładamy kurczaka, cebulę ze śliwką (wraz z tłuszczem) i wszystko razem zasmażamy przez chwilę. Dodajemy sok jabłkowy i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 20 minut.