ßßß
Jak wiecie chociażby z fanpage, Pudliszki obdarowały mnie koszem cudownych pomidorów. Postanowiłam więc je wypróbować i przygotować coś prostego i szybkiego. Makaron penne w sosie właśnie z pomidorów, boczku, cebuli i czosnku. Trochę po polsku, trochę po włosku. Gdyby dodać czarnych oliwek byłoby penne al’ametriciana.
Podstawą dania są dobre, świeże pomidory. Najlepiej wybrać taką odmianę jaką lubimy najbardziej.
Czyż nie są cudne? Podobno pochodzą z Wielkopolski i jest to wyjątkowa odmiana pomidorów nadająca się przede wszystkim do przetworów. Ja takowych raczej nie robię więc zrobiłam penne. Bardzo smaczne swoją drogą.Składniki:5-6 pomidorów200g makaronu penne2 cebule4 ząbki czosnku4 plasterki boczkumasło klarowane do smażeniawiórki parmezanupieprzchilli w płatkachPomidory nacinamy z dwóch stron na krzyż. Zalewamy wrzątkiem lub gotujemy przez kilka sekund. Hartujemy w zimnej wodzie. Obieramy ze skórki. Kroimy na 4 i wycinamy miąższ z pestkami. Resztę pomidora kroimy w kostkę. Odstawiamy na bok.Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.Boczek kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy drobno.Na patelnię wkładamy łyżeczkę masła klarowanego i rozgrzewamy. Dodajemy najpierw boczek, a gdy już trochę stopi się jego tłuszcz dodajemy cebulę i czosnek. Gdy cebula zrobi się miękka dodajemy pomidory i dokładne całość smażymy. Doprawiamy pieprzem i chilli. Dokładamy ugotowany al dente makaron i jeszcze obsmażamy.Przekładamy na talerz i posypujemy parmezanem.