ßßß
Szybkie śniadanie to czasem jedyna możliwość aby nie spóźnić się do pracy. Zdecydowanie należę do osób, które bez śniadania nie mogą funkcjonować normalnie. Nie mogę się skupić a prowadzenie samochodu z burczeniem w brzuchu doprowadza mnie do furii. Dlatego zawsze przed wyjściem jem chociaż niewielkie śniadanie. Czasem zdarza mi się zabrać kanapkę i jeść ją w samochodzie (ale unikam tego!).Dzisiaj przedstawię Wam przepis na owocową owsiankę, która w zasadzie przygotowuje się sama. Wystarczy odrobina samodyscypliny w robieniu zakupów dzień wcześniej (pamiętaj o zakupie owoców). Przygotowanie to 10-15 minut. Można ją zapakować i zjeść w biurze.Składniki:szklanka mleka50g płatków owsianych (najlepiej górskich)połówka dojrzałego mango1 banan2-3 truskawkipołówka brzoskwini2-3 łyżki mioduMleko zagotowujemy w rondelku. Wsypujemy płatki owsiane i gotujemy około 2 minut (w zależności jaką konsystencję lubimy – ja wolę bardziej chrupką). Powyżej 3 minut gotowania konsystencja będzie przypominała papkę. Gotową owsiankę przekładamy do miseczki. Polewamy kilkoma łyżkami miodu.Mango obieramy i kroimy w kostkę. Banana obieramy i kroimy w plasterki. Truskawki myjemy, obcinamy szypułkę i kroimy w plasterki. Brzoskwinię myjemy i kroimy w ćwiartki lub ósemki.Dodatkowo można całość posypać posiekanymi orzechami laskowymi lub niesolonymi pistacjami.