Wykonanie
Kiedy zdrowy rozsądek
mówi Ci, że chyba czas odejść od świątecznego stołu i poszukać jakich lżejszych pomysłów na śniadanie - oto pojawia się niezawodna owsianka. Zawarty w niej błonnik pomoże uregulować trawienie, szybko i na długo nasyci oraz nie przyczyni się do powstania kilogramowych wyrzutów sumienia.Dzisiejszy pomysł na owsiankę pojawił się z potrzeby zużycia bardzo dojrzałych już
bananów, które jakoś trzeba było pożytecznie wykorzystać. Dodatkowo - pogoda jest kapryśna (mogłaby się zdecydować, czy wiać, czy padać, czy śnieżyć), więc łyżka
miodu w dzisiejszym śniadaniu z pewnością podniesie w jakimś stopniu poziom odporności.Składniki (na 1 dużą porcję):Dwie szklanki
mlekaDuża garść
płatków owsianychDuża łyżka
miodu (wybierzcie taki, jaki lubicie, lub jakich właściwości zdrowotnych oczekujecie od niego)Dojrzały
banan - sztuk jednaPrzygotowanie:
Banana trzeba rozbebłać widelcem w miseczce, niech czeka. W garnku zagotowujemy
mleko, do którego wcześniej dodajemy również nasze
płatki oraz
miód. Ja osobiście lubię, kiedy owsianka jest trochę rozgotowana, dlatego kontrolujcie gęstość
mleka i konsystencję
płatków - wyłączcie kiedy uznacie, że taka wam odpowiada. Na koniec miksturę przelewamy do niecierpliwego truchełka
banana, mieszamy wszystko razem i zajadamy się. Słodkie to, pyszne i sycące. Smacznego.