ßßß Cookit - przepis na Domowe Frappuccino

Domowe Frappuccino

nazwa

Wykonanie

Każdy kto chociaż raz odwiedził Starbucks pewnie prawdziwe Frappuccino zna. Odkąd w Warszawie otworzyli pierwszy lokal zakochałam się w tej wersji kawy. Właściwie deseru kawowego bo jest to obok kawy dodatek smakowy w postaci karlemu lub czekolady, mleko i lody.
W Warszawie zapowiadają ponad 30 stopni. Nie powiem, że mnie to przeraża bo z natury jestem ciepłolubna. Do tego zawsze przyda się więcej opalenizny. Trzeba się tylko odpowiednio zabezpieczyć. Kremy z filtrem, masa wody do picia, basenik dla dziecka, dobra książka a do tego deserek kawowy. No czego chcieć więcej?
Składniki:
podwójne espresso – ostudzone
kilka kostek lodu
2-3 łyżki lodów (ja użyłam śmietankowych ale można również waniliowych)
80-100ml mleka (można mniej – wedle uznania)
sos czekoladowy lub sos karmelowy – około łyżeczki
łyżeczka kakao – do posypania
opcjonalnie bita śmietana (ja z niej zrezygnowałam bo i bez niej kawa jest dość słodka)
Lód kruszymy w blenderze (shaker). Dodajemy kawę, lody, mleko, sos i miksujemy jeszcze przez chwilę. Przelewamy do szklanek i dekorujemy bitą śmietaną i kakao (lub tylko kakao). Podajemy natychmiast.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/domowe-frappuccino