Wykonanie
O mało co nie przegapiłam akcji wiśniowej, a zostawiłam na nią torcik urodzinowy mojej starszej Córki z połowy lipca. Córka jest weganką, więc i torcik według jej zasad. Na dodatek ciasto zrobione w mikrofali, bo jak piekę ciasta bez
jajek w piekarniku, to coś mi się kruszą…Ostatnio na demotywatorach sensację robi ciasto z mikrofalowki , pieczone w małych kubkach. Moje dzieci się z tego
śmieją, bo znają moje ciasta z mikrofalówki, robione w normalnych rozmiarach.WEGAŃSKIE CIASTO
KAKAOWE1, 5 szklanki
mąki tortowej3/4 szklanki
cukru2 łyżki
kakao1/2 szklanki
oleju3/4 szklanki
wody gazowanej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
cynamonu i
imbiruDo ciast bez
jajek moja córka dodaje często
mleko sojowe z dodatkiem
octu, co pełni rolę spulchniacza. Ja jako element spulchniający dodaję
wodę gazowaną, ktorej część mieszam z
olejem- powstaje wtedy rodzaj emulsji przypominającej konsystencją
białko.Do miski wsypujemy
mąkę,
cukier,
kakao,
cynamon z
imbirem i
proszek do pieczenia. Mieszamy.
Olej dopełniamy w szklance
wodą gazowaną i mieszamy lekko widelcem. Wlewamy to do miski z suchym, mieszając, najlepiej widelcem – nie miksując, żeby nie wprowadzić za dużo powietrza. Na koniec dodajemy resztę
wody gazowanej. Ciasto powinno
mieć konsystencję
biszkoptowego- lekko się lać.Wlewamy do okrągłego naczynia ( może być żaroodporne), wstawiamy do kuchenki najpierw na 4 min na 500 W,
potem na około 10 min na 600 W. jeśli cały wierzch jest ścięty, ciasto jest gotowe, jeśli się coś leje, wstawiamy jeszcze na trochę.Po wyjęciu z kuchenki naczynie można owinąć mokrą ściereczką, wtedy ciasto łatwiej wyjdzie po przestudzeniu.Tort przełożyłam
dżemem, który zrobiłam z ogrodowych
owoców (
jabłka,
porzeczki,
agrest, przesypane
cukrem i rozgotowane ).Polewę wegańską robi się prosto- wystarczy
mleko zastąpić
wodą a
masło margaryną bezmleczną. Ja zrobiłam ją tak:POLEWA WEGAŃSKA1/2 szklanki
cukru3 łyżki
margaryny2 łyżki
wody3 łyżki
kakaołyżeczka
mąki ziemniaczanejMargarynę,
cukier i
wodę włożyłam do miseczki i wstawiłam do kuchenki na 2 minuty na 600 W. Wyjęłam, nie wszystko się stopiło, ale dodalam
kakao i intensywnie wymieszałam, aż do połączenia się składników. Na koniec posypałam to łyżeczką
mąki ziemniaczanej, która zapobiega pękaniu polewy i jeszcze raz dokładnie wymieszałam.Placek przełożyłam
dżemem, polalam gorącą polewą, ułożyłam na nim
wiśnie , polałam je po wierzchu polewą i zostawiłam do zastygnięcia.Torcik smakował gościom, a kto nie wiedział, że jest bez
jajek- nie zauważył różnicy.
Wiśnie w
polewie czekoladowej na wierzchu – to było to ! Smacznego !