ßßß Cookit - przepis na TRUFELKI CZEKOLADOWO- MIĘTOWE

TRUFELKI CZEKOLADOWO- MIĘTOWE

nazwa

Wykonanie

Smaki czekoladowo-miętowe to jedne z moich ulubionych, toteż gdy zostały mi okrawki biszkoptu z tego placka, wymyśliłam trufelki jabłkowo-miętowe. Jako aromat miętowy wykorzystałam podpatrzone przez Córkę u koleżanki i wykorzystane przy babeczkach krople miętowe, takie z apteki. Wbrew obawom, sprawdzają się bardzo dobrze przy aromatyzowaniu słodyczy.
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki mleka
2 czubate łyżki kakao
1, 5 szklanki okruszków biszkopta
1/2 szklanki mleka w proszku ( zwykłe)
łyżeczka kropli miętowych
Masło, cukier , mleko i kakao rozpuszczamy i gotujemy chwilę na małym ogniu. Studzimy lekko, wrzucamy okruszki biszkopta, dodajemy krople miętowe i dokładnie mieszamy. Studzimy do temperatury pokojowej i dodajemy tyle mleka w proszku ( podałam ilość orientacyjną), żeby masa była bardzo gęsta, tak, by można w niej postawić łyżkę.
Wstawiamy masę do lodówki na 2-3 godziny i potem toczymy z niej kulki, wstawiamy z powrotem do lodówki, żeby sobie ładnie zastygły. Z doświadczenia wiem, że nie wszystkie zdążą – u mnie znikały w tajemniczy sposób wieczorem a nawet – o zgrozo ! – nocą i rano do zdjęcia w świetle dziennym została tylko skromna reprezentacja. No, ale nie tylko ja lubię czekoladowo-miętowe smaki… Wyszły rewelacyjne i na pewno będę często robić podobne trufelki, może zmieniając nieco składniki.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/trufelki-czekoladowo-mietowe