Wykonanie
Czasami, kiedy piekę ciasto na dużej blasze, robię je tak, żeby wyszły dwa różne placki z jednego ciasta. Przeważnie dlatego, że gdy zabieram się za pieczenie, pada pytanie ” Czy będzie jabłecznik?”. To ulubione ciasto mojej Rodziny w każdej formie – nawet jeśli to będzie
biszkopt przełożony
musem jabłkowym. Prezentowałam już kiedyś podwójne ciasto przy okazji ucieranego ciasta z
owocamiTym razem przypomniałam sobie o dawno nie pieczonym placku z
kokosową kruszonką.
Kokosowy dodatek zrobiłam na połowie blachy, a druga połowę przełożyłam
musem jabłkowym i posypałam
cukrem- pudrem z
cynamonem. No i dostali swój jabłecznik, który cieszył się nie mniejszym powodzeniem, niż placek
kokosowy. Przepis jest niezwykle prosty a efekt smaczny, więc gorąco polecam:3
jajka¾ szklamki
cukruszklanka
mleka½ szklanki
mleczka kokosowego3 szklanki
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczeniakruszonka kokosowa:3 łyżki
masła½ szklanki
wiórków kokosowych½ szklanki
cukrudo przełożenia:
mus jabłkowycukier- puder z
cynamonem do posypania
Jajka miksujemy z
cukrem na puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy
mąkę na przemian z
mlekiem i
mleczkiem kokosowym. Ostatnią partię
mąki mieszamy z
proszkiem do pieczenia. Wylewamy na dużą, natłuszczoną blachę i pieczemy w 175 C z termoobiegiem około pół godziny, aż się zezłoci. W międzyczasie robimu kruszonkę. Roztapiamy
masło, dodajemy
cukier i wiórki, chwilę smażymy. Wyjmujemy placek i na połowie rozprowadzamy kruszonkę. Wkładamy do piekarnika i przełączamy na górną grzałkę na 10 min – kruszonka powinna
mieć złoty kolor. Wyjmujemy placek i studzimy. Odkrawamy część bez kruszonki i ostrożnie wyjmujemy ( możemy w częściach, i tak się go pokroi…). Przekrawamy na pół i przekładamy
musem jabłkowym a jak ostygnie, posypujemy przez sitko
cukrem – pudrem zmieszanym z
cynamonem, ile kto lubi.Gościom nie musimy mówić, że to nie dwa różne placki… Smacznego!