Wykonanie
MAKOWIECRobiłam
rogale marcińskie i zostało mi sporo masy makowej. Postanowiłam zrobić makowiec, ale nie miałam miejsca w piekarniku, bo
rogali było sporo… Zdecydowałam się spróbować moje ciasto na makowiec w kuchence mikrofalowej. Z tego samego ciasta robię też jabłecznk – zamiast masy makowej kładę
mus jabłkowy. Oto przepis:Ciasto:1/2 kostki
margaryny2
jajkaOkoło 2 szklanek
mąkimała kwaśna
śmietana1/2 szklanki
cukrukisiel cytrynowy lub łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa makowa:1/2 szklanki
maku1
jajko2 łyżki
margaryny2 łyżki
cukru1 łyżka płynnego
miodubakalieWykonanie:
Mak zalać szklanką wrzącej
wody w odpowiednim naczyniu. Wstawić do kuchenki na średnią moc na 10 minut. Wyjąć, wystudzić, odcedzić na gęstym sicie. Zmiksować blenderem.
Margarynę utrzeć z
cukrem i
żółtkiem. Dodać
mak, wymieszać. Dodać
miód i
bakalie. Można też dać łyżkę
powideł śliwkowych – wtedy masa będzie lepsza. Na koniec utrzepać pianę z
białka i delikatnie wymieszać z masą
makową.Teraz ciasto:
Margarynę zmiękczyć w kuchence na średniej mocy przez 2 minuty. Włożyć do miski, dodać
cukier i utrzeć drewnianą pałką. Ucierając, dodawać
jajka. Następnie wsypać
kisiel lub
mąkę ziemniaczaną. Dodawać na zmianę
mąki i gęstej
śmietany, ale zostawić 1/3
śmietany na później. Dodać
proszek do pieczenia. Ciasto musi być bardzo gęste.Włożyć 2/3 ciasta do wysmarowanego tłuszczem naczynia. Na to rozsmarować masę
makową. Pozostałą część ciasta rozrzedzić resztą
śmietany. Przykryć tym
ciastem masę
makową. Wstawić do kuchenki na około 18 minut na opcję „gotowanie”. Wyjąć, wystudzić podważając boki. Delikatnie wyrzucić najpierw na jeden talerz (do góry dnem),
potem przełożyć na talerz do ciasta. Polać
polewą czekoladową (przepis był wcześniej), można posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!Poniżej efekt uboczny, czyli
rogale marcińskie (z
ciasta drożdżowego), których niestety nie da zrobić się w kuchence…Smacznego !