Wykonanie
Oprócz mojej akcji zbierania
jabłkowych przepisów ( patrz banner) dołączyłam do jakże smacznego wydarzenia – 15 sierpnia jabłecznik na każdym polskim
stole. Upały wprawdzie zelżały, ale lato trwa i masę
jabłkową zrobiłam na zimno. Zainspirowałam się pokazywaną na blogach masą na bazie
kisieli, tyle, że ja odpuściłam sobie chemię i dodałam po prostu
mąki ziemniaczanej, gwarantującej ten sam skutek.1/3 ciasta takiego jak tutaj2 szklanki słodkiego
musu jabłkowego3 łyżki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
wodyOdkroiłam od ciasta płaski krążek ( resztę wykorzystałam w inny sposób) i położyłam na dno zamkniętej tortownicy. Można też do tego ciasta zrobić spód z
ciasteczek wymieszanych z topionym
masłem.Mus ostrożnie zagotowałam, dodałam jak do
kisielu mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w zimnej wodzie, zamieszałam i zagotowałam. Przestudzoną masę wylałam na spód i wstawiłam do lodówki na noc.Ciasto ma przyjemny
jabłkowy posmak, do
spodu dodałam nieco
cynamonu pasującego do
jabłek, razem to pyszny deser nie tylko na upalne dni.Smacznego !