Wykonanie
Czyli po mojemu kluski z dziurką ;] Bardzo proste do przygotowania kluchy dwuskładnikowe, więc nawet początkująca "kucharka" da sobie z nimi radę. Przygotowałam je pierwszy raz i myślę, że debiut udany.Kiedy je najlepiej przygotować? Gdy z obiadu zostaną nam
ziemniaki. Wtedy mamy część pracy za sobą ;)
Co potrzebujemy:
ziemniakimąka ziemniaczana1.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a następnie przeciskamy je przez praskę. Możemy to też zrobić widelcem, jeśli nie mamy praski pod ręką ;)2. Gdy przestygną, przekładamy je do miski, wyrównujemy i dzielimy na cztery części. Jedną z nich wyjmujemy i wsypujemy w to miejsce
mąkę ziemniaczaną. Dorzucamy wyjętą część i zagniatamy ciasto.Jeśli będzie lepkie, możemy dodać nieco
mąki.3. Formujemy kulki, rozpłaszczamy je i robimy małą dziurkę w środku.4. Kluski wrzucamy na około 2-3 minuty do gotującej, osolonej
wody.Podajemy z sosem lub na słodko ;)SMACZNEGO ;)