Wykonanie
W zeszłym roku zachciało się mojej córce domowych
suszonych pomidorów i namówiła mnie na kupno suszarki do
warzyw i owoców. Okazało się to strzałem w dziesiątkę, bo suszymy też
grzyby,
śliwki,
zioła. Na Gwiazdkę suszyłyśmy
pomarańcze i
mandarynki do dekoracji. No i robimy domowe
chipsy, np. z
bananów i najważniejsze – z
jabłek. Teraz, kiedy mamy ich w ilości dość sporej, przypomniałam sobie o tym sposobie i już leci kolejna transza.
Jabłka można też suszyć w piekarniku, ale o tym już w przepisie:
jabłkaew.
cynamon do posypania
Jabłka kroimy na plastry 2-3 milimetrowe, omijając gniazda nasienne. Część możemy posypać
cynamonem. Ukaładamy na suszarce i suszymy wg. instrukcji, do czasu aż będą kruche. Sposób
suszenia owoców w piekarniku znalazłam w starej książce kucharskiej ” Dobra kuchnia”. Pokrojone
owoce układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i suszymy najpierw w 70 C, przy uchylonych drzwiczkach, do czasu, aż nie
będa się zginać ( kilka godzin),
potem podkręcamy temperaturę do 100 C i dosuszamy kilkadziesiąt minut, uważając, żeby się nie przypaliły. Jak jest z termoobiegiem – nie wiem…Chrupiemy zamiast niezdrowych
chipsów ze sklepu. Smacznego!