Wykonanie
Kilka dni temu zobaczyłam u Szarlotka
biszkopt przełożony
musem jabłkowym i postanowiłam zrobić taki na weekand. Ale chodziły też za mną
gruszki w
polewie czekoladowej. Zostały więc umieszczone na górze
biszkopta, przez co nadały mu bardziej odświętnego charakteru. No i okazało się, że mam co świętować – mój syn zdał wyjątkowo trudny egzamin, w sesji poprawkowej z resztą…
Biszkopt zrobiłam według tego przepisu
Mus jabłkowy miałam ze słoiczka a
gruszki pokrojone podgotowałam trochę w
syropie z
sokiem z cytryny. Polewę zrobiłam też według swojego starego przepisu:½ kostki
margaryny typu
palma¼ szklanki
mleka½ szklanki
cukru3 łyżki
kakaoRozpuściłam to wszystko w kuchence mikrofalowej na 600 W , 4 minuty,
potem wymieszałam dokładnie i sypnęłam na to łyżeczkę
mąki ziemniaczanej, żeby polewa była gładsza. Niestety, chlupnęło mi się trochę za dużo
mleka i polewa wyszła niezbyt gęsta.
Biszkopt przekroiłam , nasączyłam blaty
wiśniówką, przełożyłam
musem jabłkowym i docisnęłam. Jakiś czas
potem ułożyłam na nim odsączone
gruszki, polałam polewą i posypałam wiórkami kokosowymi i pokruszonymi
płatkami migdałów.Resztę polewy zużyłam doszyszekNa zdjęciu jest kawałek z brzegu placka, w środku warstwa musu była sporo grubsza.
Biszkopt okazał się bardzo smaczny –
jabłka,
gruszki i
czekolada to dobre połączenie. Smacznego!