ßßß Cookit - przepis na Alkohol

Alkohol

nazwa

Wykonanie

W tym poście chciałam krótko opisać wady i zalety picia alkoholu J
Co myślę o spożywaniu alkoholu?
Już jakiś czas temu zadano mi takie pytanie, ale jakoś nie miałam natchnienia aby napisać posta na ten temat.
Różne są opinie odnośnie spożywania alkoholu. Jednakże tak naprawdę najważniejsze jest to, jaki i ile spożywamy alkoholu w swoim codziennym żywieniu.
Jakie są zdrowotne właściwości alkoholu?
Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, co przy niestrawnościach wspomaga trawienie niektórych potraw.
Zawarte, zwłaszcza w czerwonym winie, przeciwutleniacze zwalniają powstawanie wolnych rodników, a barwnik zwany Resweratrolem, z czerwonych winogron zmniejsza zapadalność na choroby nowotworowe.
Obniża zawartość cholesterolu we krwi.
Zmniejsza powstawanie zakrzepów rozszerzając naczynia krwionośne.
Jakie są skutki picia nadmiaru alkoholu?
Alkoholizm czyli uzależnienie
Zaburzenia układu nerwowego
Zaburzenia równowagi ;)
Choroby wątroby (marskość)
Choroby układu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy
Choroby trzustki
Nadkwasota
Niedożywienie
Choroby układu odpornościowego
Zaburzenia sprawności seksualnej
Nadciśnienie
Choroby mózgu
Jaka jest dopuszczalna dawka alkoholu?
Wg WHO (World Health Organization) nieprzekraczalna ilość alkoholu dla kobiety to 20 g czystego alkoholu na dzień, a dla mężczyzn nieprzekraczalna dawka to 40 g, przy czym minimum dwa dni w tygodniu powinny być całkowicie wolne od alkoholu.
10 g czystego alkoholu odpowiada ok.
200 ml 5% piwa
100 ml 10% wina
25 ml 40% wódki
Pamiętajmy też, że spożywanie alkoholu wzmaga apetyt, co wiąże się ze zbyt dużą ilością spożywanych kalorii i dodatkowo sam w sobie jest kaloryczny. Dodatkowo często pijąc mocne alkohole dodajemy do nich słodkie napoje, co też zwiększa kaloryczność wypijanych drinków. Zatem picie alkoholu nie sprzyja diecie, w której chcemy zredukować masę ciała. Podczas aktywności fizycznej alkohol obniża wydolność, zatem bez sensu jest ćwiczyć i pić alkohol częściej niż raz na miesiąc.
Oto orientacyjna kaloryczność poszczególnych alkoholi:
Brandy 30 ml 65 kcal
Gin 20 ml 60 kcal
Koniak 50 ml 160 kcal
Whisky 30 ml 65 kcal
Wódka czysta 50 ml 110 kcal
Wina
Białe wytrawne 120 ml 80 kcal
Białe półwytrawne 120 ml 90 kcal
Białe słodkie 120 ml 110 kcal
Czerwone wytrawne 120 ml 80 kcal
Czerwone półsłodkie 120 ml 92 kcal
Czerwone słodkie 120 ml 115 kcal
Sherry wytrawne 50 ml 60 kcal
Wermut słodki 120 ml 146 kcal
Piwo
Ciemne pełne 0 , 33 l 250 kcal
Jasne pełne 0 , 33 l 230 kcal
Źródło: http://winefolly.com/tutorial/wine-nutrition-facts/
Osobom, które chciałaby wspomóc swoje trawienie winem i szykują wystawną kolację odrobina wina do posiłku nie zaszkodzi, ale pamiętajmy o nieprzekraczaniu zalecanych ilości.
Źródło : http://foodwine.pl/wp-content/uploads/2013/04/prints-wine-and-food-pairing.jpg
Źródło:http://dietetycznienacodzien.blogspot.com/2013/11/alkohol.html