Wykonanie
Za przygotowanie tego dania musimy się zabrać dzień wcześniej – najlepiej wieczorkiem. Przygotujemy bowiem marynatę, w której będą leżały nasze filety.Składniki jakich potrzebujemy to :2
piersi z kurczakaDuży
jogurt naturalnyPrzyprawy :
sól,
tymianek,
pieprz ziołowy,
suszone pomidory (wiórki)Do podania np. z :
brązowym ryżempomidorkami koktajlowymi
1. Odlewamy połowę
jogurtu i przyprawiamy ją ½ łyżki
pieprzu ziołowego, 1/3 łyżeczki
soli, łyżką
suszonych pomidorów i (bardziej) czubatą łyżką
tymianku. Całość dokładnie mieszamy łyżeczką.
2. Piersi myjemy, odcinamy i wyrzucamy włókna, osuszamy papierowym ręcznikiem. Pozostawiamy je w kawałku.
3. Wkładamy piersi do ciasnego, zamykanego pojemnika i zalewamy przyprawionym
jogurtem. Wstawiamy do lodówki.
4. Następnego dnia, w zbliżającej się
porze obiadowej, gotujemy
ryż, a filety wraz z marynatą zamykamy w folii aluminiowej i wkładamy do piekarniku rozgrzanego do 160’C. Pieczemy około 25-30 minut.
5. W tym czasie, już mniej obficie, doprawiamy resztę
jogurtu która nam została
suszonymi pomidorami,
solą i
pieprzem. Tym
jogurtowym sosem polejemy
ryż.
6. Obiad gotowy – smacznego
reklama