ßßß
Dziś coś prostego. Tradycyjnie szybkiego i niedrogiego. Można modyfikować przepis do woli dodając różne bakalie i owoce, dzielić ciasto na pół i jedną część zmieszać z kakao. Babka jest mokra i długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu z przepisami. Wrzuciłam zdjęcie wersji podstawowej i bez jabłek – takie było życzenie mojego Słoneczka.Składniki:1 jajko1 szklanka cukru1 szklanka śmietany2 szklanki maki pszennej4 łyżki oleju4 łyżki dżemuaromat dowolnie wybrany1 łyżeczka sodybakaliejabłka pokrojone w kostkę, obtoczone w mąceWykonanie:Hmm cóż mogę tu napisać:) Wrzucamy wszystkie składniki do miski i miksujemy do połączenia składników, na końcu wrzucamy jabłka i bakalie i mieszamy już łyżką. Przelewamy do formy prostokątnej, tortownicy albo formy na babkę i pieczemy w temperaturze ok.200°C do 40 minut.SMACZNEGO !!!