ßßß Cookit - przepis na Mleczna kanapka

Mleczna kanapka

nazwa

Wykonanie

To ciasto piekłam na Święta Bożego Narodzenia – w domu zrobiło furrorę wśród męskiej części rodziny. Zniknęło do ostatniego okruszka w ciągu dwóch dni:)
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju
Wszystkie składniki powinny byc w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
Ciasto wyłozyć do formy o wymiarach 25*34 cm (wcześniej wyłożona papierem do pieczenia) i piec około 20-25 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka.
SKŁADNIKI NA MLECZNA MASĘ:
1/2 szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku niebieskiego pełnego
2/3 szklanki cukru
350 g masła
16 g cukru waniliowego
Mleko zwykłe zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
70 g masła
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. gotową polewą polać ciasto.
Przechowywać w lodówce. Wyjąć ok 1-2 godziny przed planowanym podaniem, masa dość twardnieje, ale u mnie nikomu to nie przeszkadzało, nikt nie bawił się w wyciąganie ciasta wcześniej tylko jedli zaraz po wyciągnięciu z lodówki.
SMACZNEGO !!!
Źródło:http://magdallena.blog.pl/?p=161