Wykonanie
Składniki: na ciasto:25 dag
mąki pszennej15 dag
cukru pudru1 łyżka
kakao15 dag miękkiego
masła lub
margaryny na masę:¼ szklanki
mleka¼ szklanki
cukru15 dag
masła lub
margaryny2 szklanki
mleka w proszku1
cukier waniliowydodatkowo: formy w kształcie łupin
orzechów włoskichWykonanie:Przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki zagniatamy aż do momentu połączenia się. Odstawiamy. Następnie przygotowujemy masę.
Mleko zagotowujemy z
cukrem i
cukrem waniliowym stale mieszając. Gdy
cukier się rozpuści studzimy.
Masło miksujemy na puszystą masę, stopniowo wlewamy ostudzone
mleko z
cukrami a na samym końcu dodajemy
mleko w proszku i miksujemy na jednolitą masę.Foremki należy natłuścić, aby po upieczeniu
ciastka z łatwością odchodziły od formy. Smarujemy je
oliwą ale tylko przed pierwsza partią
ciasteczek, później już z łatwością odchodzą od foremek. Z przygotowanego ciasta odrywamy kawałek i wyklejamy foremki, ok. ½ łyżeczki na jedną foremkę. Należy ciasto ugniatać palcem, aby w foremce powstało zagłębienie na krem, gdyż
ciastko ma przypominać łupinę
orzecha. Tak przygotowane foremki ustawiamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut. Pieczemy do momentu zarumienienia. Używamy do tego termo obiegu.
Upieczone
ciastka wyjąć z foremek do przestygnięcia. Nakładać krem i łączyć za jego pomocą
ciasteczkowe łupinki. Odstawiamy w chłodne miejsce aby
ciasteczka mogły się dobrze scalić z kremem.