Wykonanie
Truskawkowego uwielbienia ciąg dalszy. Niestety
owoce sezonowe mają to do siebie, że są..no właśnie sezonowe 😉 Przychodzą i jeszcze szybciej odchodzą, a nam pozostaje cały rok oczekiwania na ulubione smaki. W tym roku
truskawkowe szaleństwo dopadło mnie na dobre, prawie codziennie zjadam
truskawki, a to z
serkiem wiejskim, w koktajlu z
maślanką czy z prędkością światła opróżniam miseczkę podczas sprawdzania maili. W każdej wersji smakują wyśmienicie i dostarczają porządną dawkę zdrowia, więcej przeczytasz tutaj . Ale przychodzi taki dzień, gdy i ja szukam odmiany i lekkiego urozmaicenia. Na tapecie deser,
truskawki z
octem balsamicznym! Tak, dokładnie,
ocet na słodko, próbowaliście?Składniki, których potrzebujesz:
Truskawki 250-300g
Ocet balsamiczny 2 łyżki
PomarańczaMiód 1 łyżkaŚwieża
miętaSposób przygotowania:Wyciskamy sok z połowy
pomarańczy (do deseru wykorzystamy ok. 2-3 łyżki soku). Na patelni łączymy sok,
ocet i
miód. Składniki podgrzewamy kilka minut, tak by sos zgęstniał. Proponuję kontrolować gęstość sosu, co raz mieszając. W trakcie podgrzewania możemy zabrać się za
truskawki. Myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na połówki. Sos zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na chwilkę do przestygnięcia. Sos powinien być lekko skarmelizowany.
Truskawki układamy w miseczce, polewamy lekko przestudzonym sosem, dekorujemy świeżymi listkami
mięty i rozkoszujemy się zdrowym deserem.Myślę, że tego typu deser przypadnie do gustu wielu osobom, nie za słodki, nie za kwaśny a wygląda całkiem jak
truskawki z
czekoladą, dzieci będą zachwycone.
Podane proporcje powinny wystarczyć na 2 miseczki deseru. Smacznego!PozdrawiamSmakUla.Podziel się...