Wykonanie
Tłusty czwartek zbliża się do nas wielkimi krokami. Dla wielu osób dzień ten oznacza bezkarne pałaszowanie pączków,
faworków i innych słodkości, których na co dzień raczej staramy się unikać. Tłumaczymy się tradycją i sięgamy po kolejnego pączusia a przecież zgodnie z tradycją wystarczy zjeść zaledwie jednego by zapewnić sobie pomyślność na cały rok 😉 Ale zamiast odwodzić Was od pomysłu jedzenia pączków w Tłusty Czwartek może podpowiem co robić żeby jednak ten dzień stał się nieco zdrowszy.Jak przetrwać Tłusty Czwartek?1. Słodkości na ten dzień przygotuj samodzielnie – zdecydowanie zdrowiej i przynajmniej wiesz co jesz.2. Podczas przygotowywania pączków/
faworków warto dodać do ciasta odrobinę
octu lub
spirytusu, dzięki temu nasze wypieki nie będą nasiąkały tak mocno tłuszczem. Dodajemy ok. 2 łyżeczki na kilogram
mąki. Kieliszek
octu lub
spirytusu możemy dodać również do
oleju, wpłynie to na mniejsze nasiąkanie pączków tłuszczem.3. Nasze babcie przygotowując pączki obgotowywały je w wodzie, odsączały a następnie smażyły. Dzięki temu pączki nie chłonęły tyle tłuszczu.4. Usmażone pączki czy
faworki odsączamy na ręczniku papierowym.5. Jeśli zdecydujemy się na kupne pączki wybierzmy te jaśniejsze, które krócej zażywały kąpieli fryturowej.6. A jeśli pączki i
faworki to zupełnie nie Wasza bajka to mam nadzieję, że zainteresuje Was przepis na tartę na
migdałowym spodzie bez pieczenia idealna na Tłusty Czwartek a w znacznie zdrowszej wersji!Składniki:200 g łuskanych
migdałów200g suszonych
śliwekok 6 łyżek
wiórków kokosowychŁyżka
kakaoTabliczka
białej czekoladySerek mascarponeOwoce np.
winogronaPłatki migdałoweSposób przygotowania:W blenderze miksujemy
migdały, przesypujemy je do miski. Następnie blendujemy
śliwki wraz z wiórkami kokosowymi i łyżką
kakao. Wszystkie zmiksowane składniki łączymy ze sobą i zagniatamy jak kruche ciasto. Otrzymaną masę rozprowadzamy równomiernie w formie do tarty. Jeśli podczas rozprowadzania ciasto za bardzo się lepi, zwilż dłonie mokrą
wodą, ułatwi to zdecydowanie rozłożenie ciasta w formie. Tak przygotowany spód odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.Do przygotowania kremu potrzebujemy
białej czekolady, którą rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Po przestudzeniu
czekoladę łączymy z
serkiem mascarpone. Tak przygotowany krem przekładamy na
migdałowy spód, układamy przekrojone na pół
winogrona bezpestkowe a na koniec posypujemy prażonymi
płatkami migdałowymi.
Tarta na
migdałowym spodzie gotowa!Przepis na spód
migdałowy pochodzi z bloga zdrowe odżywianie . Przepis przypadł mi do gustu więc polecam dalej. Na blogu znajdziecie również bardziej dietetyczną wersję wierzchu do tarty ale z racji Tłustego Czwartku zdecydowałam się zaproponować Wam małe,
czekoladowe szaleństwo. Kawałek domowej tarty za sprawą bogatego w same dobre składniki
spodu nasyci na pewno na dłużej niż pączek i jego puste kalorie.
Migdały dostarczą nam jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, cynku, magnezu i błonnika a
śliwki zadbają o porządną dawkę witaminy A. Tak przygotowana
tarta na
migdałowym spodzie zaspokoi naszą potrzebę słodkości w dzień rozpusty i świetnie zastąpi drugie śniadanie.A jak Wy radzicie sobie w Tłusty Czwartek?PozdrawiamSmakUlaPodziel się...