Wykonanie
Telefon: „Wpadniemy za godzinę na kawkę”.Niespodziewani goście? Chyba każdy z nas miał choć raz taką sytuację? W lodówce pustki, słodkości w domu
zero, nie licząc słoika z
miodem,
cukiernia daleko, co nam pozostaje? Gotowe
ciastka i
cukierki, w końcu na własnoręcznie przygotowane słodkości już chyba za późno? Niekoniecznie! Zawsze możesz sięgnąć po niezawodne
ciasto francuskie . Dobra może nie jest ono super zdrowe i niskokaloryczne, ale dostępne prawie w każdym sklepie spożywczym, przygotowanie ekspresowe, a możliwości podania całe mnóstwo! Z
owocami,
czekoladą,
konfiturą, czy po prostu posypane
cukrem. Czas przygotowania 20 minut i to już z pieczeniem, wiec zostanie nam jeszcze chwilką na ogarnięcie mieszkania.Co potrzebujemy?Opakowanie
ciasta francuskiego,
Żółtko,
Konfitura,
czekoladaSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 180º. Ciasto rozwijamy, smarujemy po całości
konfiturąi ponownie zwijamy w rulon.
Zawinięte ciasto smarujemy roztrzepanym
żółtkiem i kroimy na ok. 3 cm paski.
Po wierzchu możemy posypać
ciastka cukrem. Nasze zawijaski układamy na blaszce i do piekarnika. Pieczemy ok 15-20 minut lekko studzimy i czekamy na gości. Moje ekspresowe
ciasteczka francuskie podałam z
konfiturą żurawinową, ale można wykorzystać tu
czekoladę lub ulubiony
dżem.
Po tak ekspresowym przepisie nie pozostaje mi nic innego jak czekać na moich gości i miło spędzić wieczór.Wam również życzę udanego wieczoru,SmakUla.Podziel się...