Wykonanie
Sos chrzanowy należy do dodatków, których nie może zabraknąć na moim wielkanocnym
stole zwłaszcza w czasie uroczystego śniadania.
Sos jest rewelacyjny i kto raz go spróbuje ten będzie do niego często wracał a zwłaszcza w czasie Świąt Wielkanocnych. Bardzo szybko i łatwo się go przygotowuje i najlepiej smakuje mocno schłodzony i na drugi lub trzeci dzień. Tak więc można go przygotować trochę wcześniej i delektować się podczas świąt. Można go podać do gotowanych
jajek jak również do wszelkich
wędlin.Gorąco polecam!!
S os
chrzanowy1 łyżka
masła2 łyżki
cukruśredniej wielkości słoiczek tartego
chrzanu1/2 szklanki kwaśnej
śmietany1
jajkoMasło i
cukier rozpuszczamy w garnuszku z grubym dnem.Dodajemy
chrzan i podgrzewamy aż będzie gorący.
Jajko mieszamy ze
śmietaną i dodajemy do
chrzanu.Podgrzewamy przez kilka minut do zgęstnienia sosu i zagotowania.Zdejmujemy z ognia, przekładamy do słoiczka i odstawiamy do wystudzenia po czym przechowujemy w lodówce.Smacznego!!