ßßß Cookit - przepis na Sos chrzanowy

Sos chrzanowy

nazwa

Wykonanie

Sos chrzanowy należy do dodatków, których nie może zabraknąć na moim wielkanocnym stole zwłaszcza w czasie uroczystego śniadania.
Sos jest rewelacyjny i kto raz go spróbuje ten będzie do niego często wracał a zwłaszcza w czasie Świąt Wielkanocnych. Bardzo szybko i łatwo się go przygotowuje i najlepiej smakuje mocno schłodzony i na drugi lub trzeci dzień. Tak więc można go przygotować trochę wcześniej i delektować się podczas świąt. Można go podać do gotowanych jajek jak również do wszelkich wędlin.
Gorąco polecam!!
S os chrzanowy
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
średniej wielkości słoiczek tartego chrzanu
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 jajko
Masło i cukier rozpuszczamy w garnuszku z grubym dnem.
Dodajemy chrzan i podgrzewamy aż będzie gorący.
Jajko mieszamy ze śmietaną i dodajemy do chrzanu.
Podgrzewamy przez kilka minut do zgęstnienia sosu i zagotowania.
Zdejmujemy z ognia, przekładamy do słoiczka i odstawiamy do wystudzenia po czym przechowujemy w lodówce.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/sos-chrzanowy