ßßß Cookit - przepis na Malinowo – jeżynowa pianka

Malinowo – jeżynowa pianka

nazwa

Wykonanie

Malinowo – jeżynowa pianka to już chyba ostatnie ciasto tego typu ponieważ długi sezon jeżynowy dobiega końca i jeżyn już nie widać na moim krzaczku w ogrodzie, które w tym roku wyjątkowo obrodziło a że lato było suche tak więc jeżyny nie zostały zaatakowane przez choroby.
Zatem na zakończenie sezonu jeżynowego polecam pyszne ciasto – mega owocowe z wykorzystaniem jeżyn i malin!!
spód – biszkopty
Pianka jeżynowa:
2 szklanki jeżyn
200g serka homogenizowanego waniliowego
100ml śmietanki 30%
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
Pianka malinowa:
2 szklanki malin
200g serka homogenizowanego waniliowego
100ml śmietanki 30%
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1 galaretka malinowa
Dno tortownicy 0 Ø 24 cm wyłożyć biszkoptami.
Pianka jeżynowa: żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody i odstawić do napęcznienia, jeżyny zblendować, dosłodzić do smaku. Do jeżyn dodać rozpuszczoną żelatynę. Śmietankę ubić na sztywno, połączyć z serkiem homogenizowanym i musem jeżynowym. Piankę wylać na biszkopty i odstawić do stężenia.
Pianka malinowa: żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody i odstawić do napęcznienia, maliny zblendować, dosłodzić do smaku. Do malin dodać rozpuszczoną żelatynę. Śmietankę ubić na sztywno, połączyć z serkiem homogenizowanym i musem malinowym. Piankę wylać na biszkopty i odstawić do stężenia.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i odstawić do lekkiego stężenia.
Galaretkę wylać na piankę malinową i odstawić do całkowitego stężenia.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/malinowo-jezynowa-pianka