Wykonanie
To najszybciej wymyślony deser w mojej historii kulinarnej. W lodówce
maliny i nadmiar
ricotty. Za kilka minut trzeba pójść do pracy, a wieczorem zjawią się goście uwielbiający
lody. Kupowanie gotowych
lodów to ostateczność, chociaż przeszło mi to przez myśl, żeby ratować sytuację. Cóż, na szczęście się udało, chociaż łyżka do gałkowania odmówiła współpracy, a zdjęcia powstały błyskawicznie, zanim
lody zostały do dna wyjedzone.To nieco dietetyczny deser ze względu na mniejszą ilość tłuszczu i
cukru. Sprawia wrażenie mieszanki
sorbetu i
lodów śmietankowych, ale wzbogacony o
czekoladę jest bardzo smaczny i nie przesłodzony.

Składniki
Lody350 g
serka ricotta0,5 szklanki
mleka kokosowego250 g
malin (0,5 standardowego większego opakowania)100 g
gorzkiej czekolady3/4 szklanki zmiksowanych
daktyli (wcześniej namoczonych)2 duże i dojrzałe
bananyPosypka50 g
czekolady gorzkiej250 g
malin

Przygotowanie
Czekoladę posiekać. Wszystkie składniki na
lody oprócz posiekanej
czekolady włożyć do pojemnika i miksować, aż masa będzie całkowicie gładka i jednolita. Następnie wsypać
czekoladę i wymieszać. Wyłożyć masę do naczynia, w którym będą zamrażane
lody. Posypać wierzch
malinami i posiekaną
czekoladą. Wstawić do zamrażalnika na około 6-8 godzin lub na całą noc. Przed podaniem należy dać im trochę odpocząć w temperaturze pokojowej, aby nieco zmiękły i były wygodniejsze w porcjowaniu.