ßßß Cookit - przepis na Lody z ricotty z malinami i czekoladą bez maszynki

Lody z ricotty z malinami i czekoladą bez maszynki

nazwa

Wykonanie

To najszybciej wymyślony deser w mojej historii kulinarnej. W lodówce maliny i nadmiar ricotty. Za kilka minut trzeba pójść do pracy, a wieczorem zjawią się goście uwielbiający lody. Kupowanie gotowych lodów to ostateczność, chociaż przeszło mi to przez myśl, żeby ratować sytuację. Cóż, na szczęście się udało, chociaż łyżka do gałkowania odmówiła współpracy, a zdjęcia powstały błyskawicznie, zanim lody zostały do dna wyjedzone.
To nieco dietetyczny deser ze względu na mniejszą ilość tłuszczu i cukru. Sprawia wrażenie mieszanki sorbetu i lodów śmietankowych, ale wzbogacony o czekoladę jest bardzo smaczny i nie przesłodzony.
Składniki
Lody
350 g serka ricotta
0,5 szklanki mleka kokosowego
250 g malin (0,5 standardowego większego opakowania)
100 g gorzkiej czekolady
3/4 szklanki zmiksowanych daktyli (wcześniej namoczonych)
2 duże i dojrzałe banany
Posypka
50 g czekolady gorzkiej
250 g malin
Przygotowanie
Czekoladę posiekać. Wszystkie składniki na lody oprócz posiekanej czekolady włożyć do pojemnika i miksować, aż masa będzie całkowicie gładka i jednolita. Następnie wsypać czekoladę i wymieszać. Wyłożyć masę do naczynia, w którym będą zamrażane lody. Posypać wierzch malinami i posiekaną czekoladą. Wstawić do zamrażalnika na około 6-8 godzin lub na całą noc. Przed podaniem należy dać im trochę odpocząć w temperaturze pokojowej, aby nieco zmiękły i były wygodniejsze w porcjowaniu.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/07/lody-z-ricotty-z-malinami-i-czekolada.html