ßßß
Składniki2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich4 szklanki przegotowanej wodyszczypta soli5 - 8 sztuk suszonych daktyli (można zastąpić 2 łyżkami dowolnego słodu)kawałek gazy lub lniana ściereczkasito do odcedzenia orzechów
PrzygotowanieOrzechy namoczyć na noc w zimnej wodzie. Daktyle zalać odrobiną wrzątku i zostawić na noc. Rano odlać wodę z orzechów, dodać namoczone daktyle razem z wodą, w której się moczyły. Zmiksować orzechy z daktylami, dodając stopniowo przegotowaną wodę (4 szklanki). Miksować z przerwami około 10 minut. Sito wyłożyć gazą i porcjami wlewać zmiksowane orzechy. Ja mieszam łyżką masę, żeby mleczko szybciej spłynęło, a potem chwytam za brzegi gazy, robię węzełek i odciskam. Jeśli sito jest duże można za jednym razem wszystko przecedzić i odcisnąć.Gotowe mleko zagotować i posolić. Można przechować w lodówce w zamkniętym słoiku około 24 godziny, chociaż u mnie nigdy tyle nie wytrwało. Z pozostałej po odcedzeniu mleka pulpy orzechowej można zrobić placki lub ciasteczka. Pycha!