ßßß
Składniki3 garście ziaren kawy4-5 lasek wanilii0 , 5 l wódeczki3/4 szklanki miodu2 szklanki wody
PrzygotowanieLaski wanilii przekroić na pół i wydrążyć miąższ i ziarenka. Pokroić resztę lasek i wrzucić do słoja. Dosypać ziarna kawy i zalać wódeczką. Zakręcić lub dobrze przykryć słój i odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Co kilka dni dobrze jest potrząsnąć słojem. Po dwóch tygodniach odcedzić kawę i wanilię. W garnku zagotować wodę i wlać do niej miód. Na bardzo małym ogniu podgrzewać miód, aż stworzy z wodą w miarę jednolity płyn. Lekko przestudzić i przecedzić przez gazę lub gęste sito. Można nie przecedzać, ale wtedy nalewka na dnie będzie mętna. Wodę z miodem wystudzić i dodać do kawowo – waniliowego cuda ze słoja. Wymieszać, zostawić w większym, zakręcanym naczyniu na jeden dzień, a potem rozlać do butelek.