Wykonanie
Dopóki jeszcze jest w miarę ciepło, chciałabym jadać sa łatki jak najczęściej, bo kiedy przychodzą chłody, marzę już tylko o gorących i konkretnych daniach.Pomysł na tę
sałatkę powstał po rewizji zapasów w mojej lodówce i spiżarni. Miało być szybko, bo spieszyłam się do pracy, ale też w miarę możliwości jakościowo i świeżo.
Gruszki i
śliwki są o tej
porze roku obłędnie dobre.
Składniki (4 porcje)1 mała główka
kapusty pekińskiej lub 0,5 dużej3 garście
płatków migdałowych2 duże
gruszki (u mnie odmiana Konferencja)100 g suszonych
śliwek bez konserwantów300 g
jogurtu naturalnego bez cukru2 łyżki płynnego
miodusól,
pieprzpo 1 świeżej śliwce na każdą porcję sałatki do dekoracji i schrupania
Przygotowanie
Kapustę pekińską opłukać, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w paski.
Gruszki umyć, wypestkować i pokroić w kostkę,
śliwki pokroić na cienkie paski, dodać
płatki migdałowe.
Jogurt wymieszać z
miodem,
solą i
pieprzem. Dodać do sałatki, wymieszać i schłodzić. Na każdej porcji sałatki ułożyć pokrojoną
świeżą śliwkę.