ßßß Cookit - przepis na Sałatka z kapusty pekińskiej z gruszkami

Sałatka z kapusty pekińskiej z gruszkami

nazwa

Wykonanie

Dopóki jeszcze jest w miarę ciepło, chciałabym jadać sa łatki jak najczęściej, bo kiedy przychodzą chłody, marzę już tylko o gorących i konkretnych daniach.
Pomysł na tę sałatkę powstał po rewizji zapasów w mojej lodówce i spiżarni. Miało być szybko, bo spieszyłam się do pracy, ale też w miarę możliwości jakościowo i świeżo. Gruszki i śliwki są o tej porze roku obłędnie dobre.
Składniki (4 porcje)
1 mała główka kapusty pekińskiej lub 0,5 dużej
3 garście płatków migdałowych
2 duże gruszki (u mnie odmiana Konferencja)
100 g suszonych śliwek bez konserwantów
300 g jogurtu naturalnego bez cukru
2 łyżki płynnego miodu
sól, pieprz
po 1 świeżej śliwce na każdą porcję sałatki do dekoracji i schrupania
Przygotowanie
Kapustę pekińską opłukać, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w paski. Gruszki umyć, wypestkować i pokroić w kostkę, śliwki pokroić na cienkie paski, dodać płatki migdałowe. Jogurt wymieszać z miodem, solą i pieprzem. Dodać do sałatki, wymieszać i schłodzić. Na każdej porcji sałatki ułożyć pokrojoną świeżą śliwkę.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2014/09/saatka-z-kapusty-pekinskiej-z-gruszkami.html