Wykonanie
Zdziwiłam się, jak łatwo robi się również zakwas bezglutenowy. Zarówno
ryżowy, jak i kukurydziany. Czasem z braku
mąki kukurydzianej dokarmiam zakwas
mąką ryżową i odwrotnie. Pracuje bardzo dobrze. Mam nadzieję, że niedługo pokażę
chleby i
bułki na tych zakwasach. Lubię zjeść kromkę
żytniego chleba, ale na zakwasie zrobionym z
mąki kukurydzianej. Jest przyjemnie żółty i pięknie pachnie… Ale nie dlatego zaczęłam eksperymentować z zakwasami zrobionymi z mąk naturalnie bezglutenowych.Co mają począć ludzie na diecie bezglutenowej? Czy muszą być skazani na gotowe, mocno przetworzone produkty? Oni też mogą
mieć swój zakwas i robić własne
chlebki i żur na nim. A przede wszystkim, mogą dokonać wyboru, jak chcą jeść. Bo zakwas bez glutenu da się wyprodukować i nie jest to tak problematyczne, jak może się wydawać.Wskazówka: dokarmiany zakwas bezglutenowy pracuje nieco inaczej niż zakwasy z mąk glutenowych, tzn. nie martwcie się, jeżeli bąbelki nie będą widoczne tak szybko jak przy innych zakwasach i będą inaczej wyglądały. Mnie zawsze pokazywał się jeden albo dwa większe pęcherzyki (co widać na zdjęciach). Najważniejszy jest zdrowy, kwaśny zapach.Zakwas kukurydziany,
ryżowy lub mieszany - bezglutenowySkładniki50 g
mąki kukurydzianej lub ryżowej, mogą być obie50 ml
wodynaczynie szklane lub kamionkowe o pojemności około 1 litra (słoik, gliniany garnek)1 dzieńWieczorem mieszamy
mąkę z
wodą i odstawiamy na noc w ciepłe miejsce. Możemy przykryć słoik gazą lub lnianą ściereczką.Rano dodajemy do zakwasu znowu 50 ml
wody oraz 50 g
mąki i dokładnie mieszamy. Wieczorem powtarzamy tę czynność.Rano dodajemy do zakwasu znowu 50 ml
wody oraz 50 g
mąki i dokładnie mieszamy. Wieczorem powtarzamy tę czynność. Zakwas powinien już kwaśno pachnieć, a na powierzchni powinny pokazać się bąbelki powietrza, nieco inne niż przy zakwasach glutenowych.4 dzieńRano dodajemy do zakwasu 50 ml
wody i 50 g
mąki. Wieczorem postępujemy tak samo.5 dzieńRano dodajemy do zakwasu 50 ml
wody i 50 g
mąki. Zakwas powinien być już gotowy do pieczenia.Zalecenia dotyczące pieczenia na tych zakwasach są takie same, jak przy pieczeniu na zakwasie żytnim. W taki sam sposób je również dokarmiamy i dozujemy do wypieków.Powodzenia!