ßßß Cookit - przepis na Karjalanpiirakka - pierogi karelskie

Karjalanpiirakka - pierogi karelskie

nazwa

Składniki

Wykonanie

Z okazji pierwszego śniegu jaki zobaczyłem na dachu samochodu danie, z mojej ulubionej ostatnio, fińskiej kuchni. Dlaczego z okazji śniegu? Bo na terenie Karelii miała miejsce tak zwana "Wojna Zimowa" kiedy to ZSRR najechało na Finlandię. Niby konflikt jakich wiele, ale zweryfikował kilka kwestii. Przede wszystkim okazało się, że pomimo pancerza, butelka z benzyną potrafi być bardzo skuteczną bronią przeciwpancerną, a ponad to, kolejny raz okazało się, że człowiek, który całe życie spędził na polowaniach jest skuteczniejszym strzelcem niż świeży żołnierz nawet mając do dyspozycji lepszą broń. To właśnie na tej wojnie nabili sobie expy najlepsi snajperzy wszech czasów.
Same pierogi są trochę inne niż nasze. Otwarte więc gotowanie źle by się skończyło. Zazwyczaj nadziewane ziemniakami lub, bardzo charakterystycznym dla fińskiej kuchni, ryżem. Ja nadziałem jednym i drugim.
Składniki:
- mąka
- woda
- ziemniaki
- ryż
Ziemniaki i ryż gotujemy, a następnie mieszamy razem i studzimy. Z mąki i wody wyrabiamy ciasto, które wałkujemy i wycinamy z niego owalne kształty. Nakładamy ostudzony farsz na ciasto i zawijamy brzegi do góry lekko sklejając palcami żeby się trzymało, ale tak, żeby pozostały otwarte. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy aż będą rumiane.
Źródło:http://kuchniakryzysowa.blogspot.com/2014/12/karjalanpiirakka-pierogi-karelskie.html