Wykonanie
- szklanka
płatków owsianych- 3 duże
banany- szklanka różnych posiekanych
orzechów (ja użyłam
orzechy laskowe,
migdały i
nerkowca)- po garści
ziaren słonecznika i pestek dyni- pół szklanki
rodzynek sparzonych wcześniej w gorącej wodzie- garść ziaren
sezamu- łyżka płynnego
miodu- garść
otrębów granulowanych ze
śliwką (opcjonalnie)Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Banana zmiksować w blenderze razem z łyżką
miodu. W miseczce wymieszać wszystkie suche składniki, dodać je rozdrobnionego
banana. Dokładnie wymieszać. Formować małe kulki, rozpłaszczać je i wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 min (należy sprawdzać co jakiś czas czy się nie przypiekły i w razie potrzeby przykryć dodatkowo papierem do pieczenia). Voila! :)Oczywiście przepis można dowolnie modyfikować dodając do mieszanki ulubione,
orzechy,
suszone owoce,
płatki albo kawałki
czekolady itd. Pyszne i zdrowe bo przygotowane bez
mąki i bez tłuszczu. Idealne na śniadanie :)
Banana oatmeal cookies:- 1 cup oats- 3 large
bananas- 1 cup various chopped nuts (walnuts, almonds etc.)- handful sunflowers seeds- handful pumpkin seeds- 1/2 cup raisins (remember to soak raisins in hot water before using them)- handful
sesame seeds- 1 tbsp honey- optional: handful granulated
bran with plumPreheat oven to 350 degrees F. Blend
bananas and honey in a blender. Combibe all dry ingredients in a large bowl. Add the dry ingredients to the wet ingredients and stir until they are well combined. Form the dough into small balls, flatten them slightly and place cookies on baking sheets. Bake for 30 minutes. Of course you can modify this recipe by adding your favourite nuts or dried fruits or even chocolate
chips. Without
flour or oil - these cookies are delicious and healthy. Perfect for breakfast :)