ßßß Cookit - przepis na Prosty chleb domowy | do-eat-yourself.pl

Prosty chleb domowy | do-eat-yourself.pl

nazwa

Wykonanie

maj 27th Prosty chleb domowy
To nasz przepis na ciemny, szybki i smakowity chleb, z którego korzystamy, gdy jest piękna pogoda i rowerowe wypady zyskują przewagę nad dyscypliną przygotowywania zakwasu. Ten chleb jest pieczony przy użyciu zakwasu, ale z dodatkiem drożdży, dzięki czemu nie rezygnujemy ze smaku, a zyskujemy mnóstwo czasu.
Tak wygląda nasz krojony jeszcze na gorąco:
Składniki:
- 300 g mąki pszennej typ 2000,
- 200 g mąki pszennej tortowej / luksusowej,
- 50 g mąki żytniej typ 2000,
- 50 g mąki żytniej typ 720,
- 2 łyżki otrębów owsianych,
- 8 g soli,
- 450 g letniej wody,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1 – 2 czubate łyżki zakwasu pszennego (z lodówki).
W letniej wodzie rozprowadzamy drożdże i zakwas, wsypujemy wszystkie rodzaje mąk, otręby oraz sól i wyrabiamy ok. 5 minut. Następnie odstawiamy ciasto na pół godziny, aby odpoczęło. Po tym czasie krótko je jeszcze wyrabiamy i wkładamy do formy (dużej „keksówki”) wysmarowanej oliwą. Wierzch wyrównujemy zwilżoną dłonią i smarujemy oliwą z oliwek, aby skórka nie wyschła podczas rośnięcia.
Teraz, nie przykrywając niczym ciasta, czekamy ok. 30 minut, aż podwoi swoją objętość. U nas wyrośnięte ciasto wypukle wystaje ok 1cm ponad poziom formy – takie umieszczamy w nagrzanym do 230 stopni piekarniku (poziom I od dołu) i pieczemy 9 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 9 minut, a następne 39 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy zastosujemy podwójną proporcję, czasy są odpowiednio 10-10-40 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia spryskujemy chleb wodą, aby uzyskał błyszczącą skórkę.
Gorący wyjmujemy na drewnianą kratkę i … usiłujemy czekać z pokrojeniem aż ostygnie
Robimy kanapki i w drogę!
Źródło:http://do-eat-yourself.pl/?p=824