ßßß Cookit - przepis na Lody ajerkoniakowe | do-eat-yourself.pl

Lody ajerkoniakowe | do-eat-yourself.pl

nazwa

Wykonanie

maj 21st Lody ajerkoniakowe
Są one smacznym kąskiem dla miłośników lodów alkoholizowanych – delikatne w konsystencji i wyraźne w smaku. Nasz przepis oparty jest na własnoręcznie zrobionym ajerkoniaku, o którym niedawno pisaliśmy; nie wymaga ciągłego mieszania ani specjalnej maszyny do produkcji lodów. Tak wyglądają podane w miseczkach naszego wypieku z listkiem melisy:
Składniki:
- 500 ml śmietanki 30%,
- 1 płaska łyżka cukru pudru,
- 1 cukier waniliowy,
- można dodać śmietan-fix,
- 250 g ajerkoniaku .
Śmietanę ubijamy mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy osiągnie pożądaną konsystencję możemy dodać śmietan-fix i jeszcze krótko miksować. Teraz wlewamy ajerkoniak i delikatnie łączymy go ze śmietaną za pomocą łyżki. A następnie wlewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Po około 12 – 24 godzinach lody są gotowe. Pozostaje tylko przeliczyć, ile możemy ich zjeść, aby móc bezpiecznie wsiąść za kierownicę
Przepisem tym dołączamy się do akcji:
Źródło:http://do-eat-yourself.pl/?p=787