Wykonanie
kwi 30th Domowa
wegetaGdy przeczytaliśmy dokładnie skład przypraw typu
vegeta, okazało się (o zgrozo!), że zawartość
suszonych warzyw w tych mieszankach wynosi zaledwie kilka procent i … postanowiliśmy zrobić domową
wegetę. Przepis zaczerpnęliśmy z blogu Leśny zakątek i trochę zmodyfikowaliśmy.Pracy jest sporo, ale wychodzi naprawdę duża ilość
przyprawy, a dodajemy ją do
sosów, zup,
mięs. Nawet, jak nie mieliśmy raz świeżych warzyw, z powodzeniem ugotowaliśmy dzięki niej rosół
Składniki:- 15 sztuk
marchewek,– 6 sztuk
korzeni pietruszki,– 3
selery,– 2 całe
pory,– 1 duża lub dwie małe
cukinie,– kawałek dyni wielkości naszej
cukinii,– 2 pęczki
natki pietruszki.Sposób wykonania:Warzywa szatkujemy na cienkie plastry i suszymy. Robimy to po kolei ze wszystkimi warzywami, co potrwa kilka dni. Mielimy je następnie w maszynce do
mięsa lub młynku żarnowym. Ważne jest, aby warzywa były idealnie suche – nawet lekko wilgotne blokują maszynkę.Teraz, gdy wszystkie wysuszone warzywa są już rozdrobnione, dodajemy ok. 200 g
soli, dokładnie mieszamy i zamykamy w szczelnych pojemnikach. Nam wystarcza taka porcja (łącznie około 800 g) prawie na cały rok.Smacznego!