ßßß Cookit - przepis na Domowa wegeta | do-eat-yourself.pl

Domowa wegeta | do-eat-yourself.pl

nazwa

Wykonanie

kwi 30th Domowa wegeta
Gdy przeczytaliśmy dokładnie skład przypraw typu vegeta, okazało się (o zgrozo!), że zawartość suszonych warzyw w tych mieszankach wynosi zaledwie kilka procent i … postanowiliśmy zrobić domową wegetę. Przepis zaczerpnęliśmy z blogu Leśny zakątek i trochę zmodyfikowaliśmy.
Pracy jest sporo, ale wychodzi naprawdę duża ilość przyprawy, a dodajemy ją do sosów, zup, mięs. Nawet, jak nie mieliśmy raz świeżych warzyw, z powodzeniem ugotowaliśmy dzięki niej rosół
Składniki:
- 15 sztuk marchewek,
– 6 sztuk korzeni pietruszki,
– 3 selery,
– 2 całe pory,
– 1 duża lub dwie małe cukinie,
– kawałek dyni wielkości naszej cukinii,
– 2 pęczki natki pietruszki.
Sposób wykonania:
Warzywa szatkujemy na cienkie plastry i suszymy. Robimy to po kolei ze wszystkimi warzywami, co potrwa kilka dni. Mielimy je następnie w maszynce do mięsa lub młynku żarnowym. Ważne jest, aby warzywa były idealnie suche – nawet lekko wilgotne blokują maszynkę.
Teraz, gdy wszystkie wysuszone warzywa są już rozdrobnione, dodajemy ok. 200 g soli, dokładnie mieszamy i zamykamy w szczelnych pojemnikach. Nam wystarcza taka porcja (łącznie około 800 g) prawie na cały rok.
Smacznego!
Źródło:http://do-eat-yourself.pl/?p=655