ßßß Cookit - przepis na A oto składniki na sam chleb:

A oto składniki na sam chleb:

nazwa

Wykonanie

kwi 20th Chleb żytni lekki z miodem
Dziś przepis na smaczny lekki (w przeciwieństwie do pełnoziarnistego) chleb wyłącznie z żytniej mąki i z dodatkiem miodu.
Zakwas na ten chleb prowadzimy jak zazwyczaj w 3 etapach :
I. do ok. 50 g zakwasu żytniego dodajemy 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej i 50g mąki żytniej jasnej (typ 720) oraz 100 ml letniej wody,
II. 100 g mąki żytniej jasnej (typ 720) i 100 ml letniej wody,
III. 100 g mąki żytniej jasnej (typ 720) i 100 ml letniej wody.
- 495 g zakwasu, który wyhodowaliśmy (jak wyżej),
- 505 g mąki jasnej żytniej (typ 720),
- 200 g letniej wody,
- 16-17 g soli,
- 1 łyżka prawdziwego miodu.
Mieszamy dokładnie składniki, pomimo, że masa niemiłosiernie przykleja się do rąk i zostawiamy na ok. pół godziny w temperaturze pokojowej pod przykryciem, aby odpoczęła. Jeszcze raz krótko przerabiamy i wkładamy do wysmarowanej oliwą dużej formy „keksówki” i pozwalamy w ciepłym miejscu wyrosnąć chlebowi przez ok. 2-3 godziny, a następnie wstawiamy do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika; po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, a po kolejnych 10 minutach do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30-40 minut.
Pamiętamy, aby zwilżyć chleb na 10 minut przed końcem pieczenia – skórka będzie połyskliwa i chrupiąca. Po upieczeniu wyjmujemy tradycyjnie chleb na przewiewną kratkę.
Jeść można tuż po ostygnięciu, ale najsmaczniejszy jest dopiero na następny dzień!
Źródło:http://do-eat-yourself.pl/?p=518