ßßß Cookit - przepis na Składniki na podstawową masę lodową to:

Składniki na podstawową masę lodową to:

nazwa

Wykonanie

lip 29th Lody 1000 smaków
Dzisiaj podzielimy się z Wami przepisem na delikatne, kremowe pyszne lody, których przygotowanie trwa niespełna 10 minut. Poniżej nasze: jagodowe, orzechowe, irish cream, malaga i gorzka czekolada z chili. Smaki podpowie nam nasza wyobraźnia i upodobania.
Przepis bazowy znaleźliśmy tutaj i stał się on (po uprzednim zredukowaniu ilości cukru) inspiracją do spełniania naszych lodowych marzeń.
- 1 litr schłodzonej śmietany 30%,
- 360 g mleka skondensowanego słodzonego również z lodówki.
Śmietanę ubijamy mikserem na bitą śmietanę, do której następnie wlewamy skondensowane mleko i delikatnie mieszamy łyżką do osiągnięcia jednolitej masy. Bita śmietana straci niewiele na puszystości, ale nie trzeba się tym przejmować. Tak powstały lody bazowe – śmietankowe. Teraz rozkładamy je do kilku plastykowych pojemników do mrożenia (do tylu, ile smaków planujemy zrobić). Do każdej porcji wmieszamy składniki decydujące o smaku lodów. A to nasze sprawdzone pomysły:
lody jagodowe (owocowe) – dżem domowy z jagód lub innych owoców (ilość wg uznania: my dajemy dwie czubate łyżki na 250 g masy śmietankowej),
lody waniliowesyrop waniliowy do kawy lub dobrze rozmieszany cukier waniliowy,
lody o smaku orzecha laskowego – 2 czubate łyżki nutelli,
lody irish cream – syrop irish cream do kawy,
lody o smaku gorzkiej czekolady z chili – krem z gorzkiej czekolady i odrobina chili rozpuszczona w dodatkowych dwóch łyżkach mleka skondensowanego słodzonego,
lody malagarodzynki dzień wcześniej namoczone w rumie oraz rumowy syrop do kawy.
Zrobiliśmy też lody o smaku orzecha włoskiego, tylko szukamy pomysłu w czym można by namoczyć te orzechy, bo moczenie w wodzie to kiepski pomysł. Może ktoś z Was ma jakiś sprawdzony sposób?
Niedługo wypróbujemy:
lody kokosowesyrop kokosowy do kawy i wiórki kokosowe,
lody straciatella – ze startą czekoladą i co nam się tylko zamarzy w ten gorący letni czas
Smacznego!
Źródło:http://do-eat-yourself.pl/?p=1028