Wykonanie
lip 29th
Lody 1000 smakówDzisiaj podzielimy się z
Wami przepisem na delikatne, kremowe pyszne
lody, których przygotowanie trwa niespełna 10 minut. Poniżej nasze:
jagodowe,
orzechowe, irish cream,
malaga i
gorzka czekolada z
chili. Smaki podpowie nam nasza wyobraźnia i upodobania.

Przepis bazowy znaleźliśmy tutaj i stał się on (po uprzednim zredukowaniu ilości
cukru) inspiracją do spełniania naszych
lodowych marzeń.- 1 litr schłodzonej
śmietany 30%,- 360 g
mleka skondensowanego słodzonego również z lodówki.
Śmietanę ubijamy mikserem na
bitą śmietanę, do której następnie wlewamy skondensowane
mleko i delikatnie mieszamy łyżką do osiągnięcia jednolitej masy.
Bita śmietana straci niewiele na puszystości, ale nie trzeba się tym przejmować. Tak powstały
lody bazowe –
śmietankowe. Teraz rozkładamy je do kilku plastykowych pojemników do mrożenia (do tylu, ile smaków planujemy zrobić). Do każdej porcji wmieszamy składniki decydujące o smaku
lodów. A to nasze sprawdzone pomysły:
lody jagodowe (
owocowe) –
dżem domowy z
jagód lub innych
owoców (ilość wg uznania: my dajemy dwie czubate łyżki na 250 g masy śmietankowej),
lody waniliowe –
syrop waniliowy do
kawy lub dobrze rozmieszany
cukier waniliowy,
lody o smaku
orzecha laskowego – 2 czubate łyżki nutelli,
lody irish cream –
syrop irish cream do
kawy,
lody o smaku
gorzkiej czekolady z
chili – krem z
gorzkiej czekolady i odrobina
chili rozpuszczona w dodatkowych dwóch łyżkach
mleka skondensowanego słodzonego,
lody malaga –
rodzynki dzień wcześniej namoczone w
rumie oraz
rumowy syrop do
kawy.Zrobiliśmy też
lody o smaku
orzecha włoskiego, tylko szukamy pomysłu w czym można by namoczyć te
orzechy, bo moczenie w wodzie to kiepski pomysł. Może ktoś z Was ma jakiś sprawdzony sposób?Niedługo wypróbujemy:
lody kokosowe –
syrop kokosowy do
kawy i
wiórki kokosowe,
lody straciatella – ze startą
czekoladą i co nam się tylko
zamarzy w ten gorący letni czasSmacznego!